Pokles ekonomiky bude nižší ako sa očakávalo. Čo nás čaká budúci rok?

Pokles ekonomiky bude nižší ako sa očakávalo. Čo nás čaká budúci rok?

Národná banka Slovenska odhaduje tento rok pokles ekonomiky o približne 5,7%, pričom niektoré prognózy hovorili až o takmer 7%. Napriek tomu, že prvé prognózy boli naozaj nepriaznivé, niektoré pozitívne jednorazové aktivity recesiu slovenskej ekonomiky značne zmiernili. Tieto pozitívne zmeny súvisia aj s priaznivejším vývojom ekonomiky v eurozóne, no návrat do predkrízovej úrovne máme ešte ďaleko. Národná banka Slovenska prepokladá, že budúci rok bude oživenie na úrovni približne 5,6%, no v roku 2022 by sme sa mali dostať už na priaznivých 4,8%.

 

Posledný kvartál tohto roka bude vzhľadom na sériu protipandemických opatrení opäť o niečo horší ako bol tretí kvartál. Spôsobia to najmä obmedzenia pohybu, zatvorené obchody a reštaurácie a mnohé ďalšie opatrenia, ktoré utlmia aktivitu v sektore služieb.

 

Súčasný pokles zamestnanosti spôsobený koronakrízou spôsobil zánik až 70 000 pracovných miest na Slovensku a budúci rok by mala miera nezamestnanosti dosiahnuť úroveň približne 8%. Prognózy hovoria o klesaní úrovne nezamestnanosti až v roku 2022 a aj to len o jedno percento. Napriek tomu však nominálne mzdy aj tento rok porástli o jedno percento.

 

Koniec koronakrízy je zatiaľ v nedohľadne, no svetlým bodom môže byť práve príchod vakcíny a následné zaočkovanie čo najväčšieho počtu ľudí. Veľké riziko môže priniesť aj prichádzajúci brexit. Ako sa však bude naša ekonomika skutočne vyvíjať, môžeme zatiaľ len predpokladať. Po náročnom roku 2020 však napriek súčasnej situácii mnohí očakávajú zlepšenie ekonomickej situácie nie len na Slovensku, ale i vo svete. To má zabezpečiť práve vakcína, na ktorú sa odborníci spoliehajú pri návrate do “normálneho” sveta.

Mojmír Bielický
Autor: Mojmír Bielický

Obchodné meno: Ing. Mojmír Bielický

IČO: 51368528

Miesto podnikania: 90041 Rovinka, Repková 1863/14A

Registračné číslo v NBS: 269527

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Päť užitočných tipov pre vašu peňaženku


spracovaním osobných údajov